Chemická látka - Síran měďnatý (modrá skalice)

9. 2. 2023
( https://www.distripark.cz/www/prilohy/siran-mednaty.png )
Síran měďnatý: sůl kyseliny sírové a mědi
Spojením kyseliny sírové a mědi vzniká síran měďnatý na druhém stupni oxidace. Tato anorganická látka je krystalický prášek bez zápachu, který velmi dobře absorbuje vodu. Bílý bezvodý síran měďnatý (II) zmodrá pouze při kontaktu s molekulami vody. Zatímco v bezvodém stavu se v ethanolu nerozpouští, v methanolu jej rozpustit lze.

Síran měďnatý (II) je zařazen do kategorie chemických látek, které jsou mimořádně nebezpečné, jedovaté a biologicky nerozložitelné kvůli svým silně žíravým a hygroskopickým vlastnostem. Při používání této soli je třeba dodržovat zvláštní bezpečnostní opatření. Jakýkoli únik prášku nebo roztoku CuSO4 za nekontrolovaných okolností kontaminuje životní prostředí.

Jak lze vytvořit roztok síranu měďnatého?
Při rozpouštění mědi v kyselině sírové (VI) vzniká CuSO4; kyselina musí být buď vysoce koncentrovaná, nebo zahřátá a zředěná. Abychom vytvořili roztok, musíme do nádoby naplněné destilovanou vodou přidat pravidlo prášku. Po rozpuštění krystalů získáme připravený světle modrý roztok.

Tato reakce není jediným přístupem k výrobě síranu měďnatého (II) v laboratorních podmínkách. Je k dispozici také chalkantit, přirozeně se vyskytující sklovitý minerál, který obsahuje soli mědi a kyseliny sírové. V blízkosti ložisek měděných rud se tento minerál nachází hluboko pod povrchem země.

Co technicky znamená pentahydrát síranu měďnatého?
V průmyslovém názvosloví občas používáme termín "pentahydrát síranu měďnatého". Co to je? Jeho chemický vzorec, CuSO4·5H2O, je podobný vzorci síranu měďnatého (II). Liší se mezi nimi pouze množstvím molekul vody; jak napovídá jeho název, pentahydrát síranu měďnatého jich má pětkrát více než ten druhý. Tato anorganická látka, běžně známá jako modrá skalice nebo měďnatý vitriol, vykazuje stejné fyzikálně-chemické vlastnosti jako CuSO4:

Má vzhled modrých krystalů, je hygroskopická, silně dráždivá pro živé organismy a není biologicky odbouratelná.

Použití síranu měďnatého (II)
Síran měďnatý (II) se díky svým absorpčním a biocidním vlastnostem široce používá v každodenním životě i v podnikání. Roztok CuSO4 má dlouhou historii používání jako špičkový fungicid. Slouží především k ochraně dřeva před houbovými chorobami. Veterináři i zootechnici oceňují fungicidní schopnosti síranu měďnatého. Jedním z nejúčinnějších nástrojů prevence plísňových onemocnění skotu a koní je směs mědi a kyseliny sírové (rozpad kopytních lodyh, kopyt, rohů atd.).

V průmyslu se CuSO4 používá také k tzv. mědění (měděné lázně) a rafinaci mědi. V zahradnictví se někdy používá jako složka fungicidů určených k protiplísňové ochraně zemědělských plodin.

Použití pentahydrátu síranu měďnatého
Pro pentahydrát síranu měďnatého (CuSO4) lze použít stejné látky jako pro tradiční síran měďnatý (II). Tuto látku lze rovněž využít pro:

základní testy ke zjištění, zda alkohol obsahuje molekuly vody, sušení a odstraňování plísní z různých povrchů, výrobu barev a účinných látek v čisticích prostředcích a stavebních chemikáliích a vytváření impregnací pro kůži a jiné povrchy.

Jak aplikovat síran měďnatý? Dávkování a poměry roztoku v každém případě časově navrhuje výrobce této suroviny. Upozorňujeme, že síran měďnatý nelze používat v domácích podmínkách bez specializovaného vybavení a znalostí chemie. Nesprávné použití CuSO4 nebo CuSO4-5H2O může způsobit vážné otravy.


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.