Uhličitan sodný – jako součást ekologických pracích prostředků?

31. 3. 2023
( https://www.distripark.cz/www/prilohy/uhlicitan-sodny-praci-soda.png )
Uhličitan sodný, také nazývaný kalcinovaná soda, je sůl kyseliny uhličité a sodíku, která se vyskytuje jak v přírodě (v přirozených sodových jezerech a v popelu mořských rostlin), tak jako složka minerálů. Jeho využití je známo již po mnoho staletí a dříve se získával spalováním mořských řas a rostlin, vyluhováním roztaveného popela a odpařováním roztoků. V 18. století byl ve Francii objeven proces výroby kalcinované sody ze soli, kyseliny sírové, uhlí a vápna. Později byla metoda vylepšena a rozvinuta bratry Solvayovými, kteří vynalezli Solvayův proces, který se stal populárním po celém světě pro výrobu syntetické kalcinované sody.

Uhličitan sodný má bílou nebo mírně nahnědlou barvu, je snadno rozpustný ve vodě a má formu jemného krystalického prášku. Má alkalizující vlastnosti a může tvořit kyselinu uhličitou a hydroxid sodný po rozpuštění ve vodě. Jeho fyzikální a chemické vlastnosti zahrnují bod tání 852 °C a citlivost na vysoké teploty a vlhkost. V současnosti se uhličitan sodný vyrábí metodou Solvay reakcí chloridu sodného s amoniakem a oxidem uhličitým. Tato látka je šetrná k životnímu prostředí a nezpůsobuje podráždění pokožky, ale je třeba se vyhnout kontaktu s očima. Uhličitan sodný také snadno reaguje s kyselinami, zásadami a jinými solemi, ale není odbouratelný biologickými organismy.

Kde se nachází?
Svými vlastnostmi se sodium karbonát (uhličitan sodný) našel využití v mnoha průmyslových odvětvích. Má vlastnosti změkčování vody, takže se používá v pracích prášcích a mýdlech. Dále se používá při kožedělné výrobě, chemické syntéze, v laboratořích jako chemický reaktant, v procesu lití skla, při výrobě papíru, cihel a kosmetiky (šampony, koupelové soli), stejně jako potravin (zmrzlina, džemy, cukrovinky, máslo). V potravinářském průmyslu je znám pod označením E500 a používá se jako kypřící činidlo, stabilizátor a k udržování správného pH. Označení E500 zahrnuje tři druhy uhličitanu sodného:

  • E500 (I) - kaustická soda;
  • E500 (II) - hydrogen uhličitan sodný, jedlá soda;
  • E500 (III) - Sekvikarbonát sodný
Kaustická soda se také používá v malířském průmyslu k posílení vazeb mezi pigmenty a vlákny, a také slouží jako stabilizátor pH při tisku obrázků. Uhličitan sodný se také používá v hasících přístrojích s pěnou, protože díky svým hygroskopickým vlastnostem absorbuje zápachy a vlhkost.

Ekologický, nákladově efektivní, účinný - výhody uhličitanu sodného v pracích prášcích
Věnujeme stále více pozornosti všem aspektům souvisejícím s ochranou přírodního prostředí. Provádí se mnoho akcí na prevenci znečištění přírody, což zahrnuje opravu škod a propagaci řízení přírodních zdrojů podle zásady udržitelného růstu. V důsledku současného stavu životního prostředí se stále častěji přijímají kroky k snížení rizika, že škodlivé chemikálie proniknou do životního prostředí i během každodenních aktivit. Jedním příkladem je proces praní prádla, kde se často používají chemikálie na praní.

Uhličitan sodný objednáte ZDE

*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.