Přehledně: Kompostujeme chytře

19. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/kompost.jpg )
Kompostování je činnost, kterou by měl zvládnout každý zahradník, který se stará o dobrý stav rostlin na své zahradě. Tvorba kvalitního kompostu trvá poměrně dlouho, ale proces můžete urychlit pomocí vhodných přípravků.

Co je to kompost?

Kompost není nic jiného než mrtvá organická hmota ve formě zeminy. Použití kompostu na zahradě je zcela bezpečné a na rozdíl od umělých hnojiv, příliš hojné použití nepoškodí rostliny a není nebezpečný pro životní prostředí. Vyrábí se z veškerého domácího a zahradního odpadu přírodního původu, který neobsahuje toxické přísady. Sbíráme trávu, suché větve, listy nebo různé kuchyňské odpadky například skořápky od vajec i zeleninové a ovocné zbytky (kromě citrusových plodů).

Je důležité, aby kusy odpadu v kompostu nebyly příliš velké. Do kompostu by tím pádem proudilo příliš mnoho vzduchu, což sníží teplotu a zpomalí se tlení shromážděného materiálu.


Jak probíhá proces kompostování?

Rozklad organických látek probíhá pomalu a trvá 6 až 12 měsíců. Pokud nám záleží na rychlejším zpracování materiálu, můžeme použít hotové kompostové přípravky, tzv. urychlovače kompostu. Díky nim je možné získat přírodní hnojivo již po několika týdnech. Přidáním v nich obsažených bakterií, vybraných mikroorganismů a enzymů do kompostu, urychluje fermentaci a degradaci rostlinného odpadu. Tyto produkty mají další výhodu v tom, že brání uvolnění nepříjemných pachů z kompostéru a zabraňují jeho hnilobě. Výborným přípravkem pro urychlení procesu kompostování je urychlovač kompostů BIOKOMPOST.

Urychlovač kompostu můžete koupit na e-shopu distripark.cz ZDE.



*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.