Jak správně dezinfikovat včelí úly

19. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/vceli-ul.jpg )
Hydroxid sodný NaOH, známý také jako louh sodný, je chemická látka, která se v průmyslových odvětvích široce používá. Kvůli silnému ničivému účinku je u včelařů využíván jako produkt pro čištění a dezinfekci úlů nebo včelařských zařízení. Jeho použití je jednou z metod prevence boje proti infekčnímu onemocnění u včel.

Před použitím hydroxidu sodného je třeba dbát na důkladné vyčištění nakaženého povrchu - to se obvykle provádí odstraněním nečistot (zbytků z vosku nebo tmelu) ze stěn úlu. Poté se nanese 2-3% vodný roztok louhu sodného na dezinfikovaný povrch štětcem nebo tamponem. Roztok je potřeba připravit vždy čerstvý a mít ho co nejteplejší. Menší prvky, jako jsou rámy, těsto apod. mohou být ponořeny do roztoku. Po ukončení dezinfekce pomocí hydroxidu sodného se musí vypláchnout stěny úlu vodou. Produkt má tendenci se shlukovat na čištěných plochách, a proto je nutno zajistit důkladné vysušení. Poznámka - je to produkt se silným žíravým účinkem, proto je nutné používat rukavice a bezpečnostní brýle.

Louh sodný - hydroxid sodný zakoupíte na e-shopu distripark.cz v sekci B2B ZDE (pouze pro firmy).


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.