Oxid hořečnatý pro správnou výživu skotu a dojnic. Boj proti pastevní tetanii.

20. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/krava.jpg )
Pastevní tetanie - je často zhoršená metabolická porucha, která je způsobena chybami ve výživě. Primární příčinou této tetanie je snížená hladina hořčíku v krvi zvířete z důvodu nedostatečného příjmu hořčíku z potravy.

Symptomy pastevní tetanie jsou:


  • snížená chuť k jídlu a tím snížená pastva
  • průjem
  • v případě dojnic dochází ke snížení produkce mléka
  • postupná ztráta kondice, která může způsobit další onemocnění nebo v závažných případech i smrt zvířete
  • Další příznaky nízké hladiny hořčíku v krmivech mohou být:
  • škubání svalů
  • necitlivost a svalové křeče
  • úzkost a neklid

  • Snížený obsah hořčíku v krvi chovného skotu je nejčastější příčinou tetanu. Jarní pastviny jsou nejčastěji a nejsnadněji rozpoznanou příčinou pro tuto metabolickou poruchu. Čerstvá, intenzivně rostoucí zeleň je velmi chutná a po zimním období je to pro zvířata velmi osvěžující jídlo. Bohužel intenzivní růst rostlin může způsobit nízký obsah mikroživin, a to zejména hořčíku. To také způsobí, že již nebudeme věnovat pozornost, zdali má dobytek dostatek hořčíku nebo ne. Problémy s nedostatkem hořčíku mohou nastat kdykoliv během roku.

    Úloha hořčíku v těle krávy

    Hořčík je jednou ze základních mikroživin. Tělo krávy si jej není samo schopno vyrobit, a proto je nutné jej užívat společně s jídlem. Bohužel většina hořčíku spotřebovaného s jídlem se zároveň vyloučí. Pouze jen nevelká část hořčíku, který přichází z potravy, se uchovává v organismu. Kolem 50 % hořčíku se ukládá v kostní tkáni. Dalších 45 % hořčíku je obsaženo ve svalech a jenom kolem 5 % se nachází v mezibuněčném prostoru. Hořčík spolu s vápníkem a fosforem je trojice prvků, která je odpovědná za budování a posílení kostí. Navíc pro správnou funkci svalů je hořčík nezbytný. Spolu s vápníkem zabraňuje vzniku svalovým křečím. Jak nebezpečná je situace nedostatku hořčíku v srdci se nemusí ani vysvětlovat. Hořčík je velmi důležitým prvkem pro nervový systém. I menší nedostatek může vést ke zvýšené náchylnosti na stres, nervozitu, úzkost či záchvat paniky. Dalším příznakem nedostatku hořčíku může být nechuť k jídlu nebo nižší produkce mléka.

    Doplnění krmiva oxidem hořečnatým

    Abyste zabránili nedostatku hořčíku ve stravě hospodářských zvířat, je nutné doplňovat krmivo oxidem hořečnatým. Přibližně 30-50 g na krávu denně. Oxid hořečnatý podávaný společně s dalšími doplňky stravy, např. hydrogenuhličitanem sodným, ovlivňuje nejen obsah hořčíku v krvi, ale také stabilizuje pH obsahu bachoru. Současně s použitím uhličitanu vápenatého a oxidu hořečnatého používáme synergický účinek obou doplňků. To zabraňuje vzniku acidózy a nedostatku hořčíku.

    Shrnutí

    Pastevní tetanie je vážná sezónní metabolická porucha vyplývající z nedostatku hořčíku ve stravě. Avšak pravidelné doplňování krmiva oxidem hořečnatým může účinně eliminovat příznaky a především předcházet jeho výskytu.

    Oxid hořečnatý - MgO koupíte v B2B sekci pro firmy na e-shopu distriparkb2b.cz.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích