RADY PRO ZAHRADKÁŘE

Chemie v zahradě

31. 10. 2023
Složení a chemické vlastnosti půdy
Půda je vnější vrstvou zemského pláště. Významně závisí na typu horniny, která podléhá procesům tvorby půdy. V půdě lze nalézt řadu prvků a chemických sloučenin. Téměř polovina složení půdy tvoří minerální látky. Tyto látky jsou rozděleny na makroprvky, tj. draslík, sodík, vápník, hliník, křemík, uhlík, železo, fosfor, dusík a vodík, a mikroprvky, tj. bor, mangan, molybden a zinek. Mikroprvky jsou obvykle přítomny v půdě ve formě minerálů. Půda zahrnuje také plyny, zejména ty, které jsou přítomny ve vzduchu. Sem patří oxid uhličitý, methan, sulfan vodíku a amoniak. Z hlediska hmotnosti má kyslík největší podíl všech prvků ve složení půdy, následovaný křemíkem a hliníkem.

Jednou z charakteristických chemických vlastností půdy je její pH. V praxi se o něm mluví pomocí pH škály. Většina rostlin preferuje neutrální pH mezi 6,5 a 7,5, ale některé rostliny rostou dobře v širším rozmezí (5,5 až 8). Když se půda stane příliš kyselou nebo příliš alkalickou, některé chemické složky se stanou pro rostliny nedostupnými. Proto je pH tak důležité. Reakce půdy má přímý vliv na její úrodnost a tím i na produktivitu. Vliv na pH půdy má velké množství iontů vápníku, které pocházejí především z uhličitanu vápenatého.

Redoxní potenciál je další důležitou chemickou vlastností půdy. Tato hodnota je úzce spojena s vlhkostí. Čím je půda vlhčí, tím méně obsahuje kyslíku. Půdy s vysokým obsahem O2 jsou považovány za půdy s dobrými aerobními podmínkami. To je důležité pro růst rostlin, protože v takové půdě mohou probíhat procesy oxidace minerálních a organických sloučenin nepřerušeně. Když naměřený redoxní potenciál je příliš nízký, může to být známka nadměrné vlhkosti půdy. Tehdy se nejprve pozorují redukční jevy, například při nitrátech, což vede ke ztrátě cenného dusíku z půdy.

Chemické procesy v zahradě
Rostliny a půda jsou pilíři každé zahrady. Jsou to jejich přirozené prostředí, kde probíhají nejvýznamnější chemické procesy.

Nejznámějším procesem v případě rostlin je fotosyntéza. Tento proces umožňuje vytvoření nezbytných strukturálních sloučenin a látek potřebných pro správné fungování rostlin. Fotosyntéza je přeměna oxidu uhličitého a vody na glukózu a kyslík. Tato reakce probíhá za přítomnosti energie ze slunečního světla. Fotosyntéza je nejdůležitějším procesem, který udržuje život na Zemi.

Kompostování je oblíbenou metodou zpracování zeleného odpadu v zahradách. Toto kompostování zahrnuje rozklad organické hmoty mikroorganismy. Klíčovou fází je mineralizace organické hmoty z pozůstatků rostlin, což vede k vytváření jednoduchých minerálních sloučenin. Mineralizace zahrnuje dvě procesy: hnití a rozklad. První proces probíhá v anaerobních podmínkách. Minerální sloučeniny vytvořené prostřednictvím hnití zahrnují oxid uhličitý, vodu, amoniak a sulfan vodíku. Na druhé straně rozklad probíhá za přítomnosti kyslíku. Přispívá k tvorbě oxidů, fosfátových nebo sulfátových iontů. Snadno rozkladatelné sloučeniny, jako jsou cukry, škrob nebo proteiny, jsou obzvláště náchylné k mineralizaci. Jsou cenným zdrojem elementárního uhlíku a dusíku pro mikroorganismy.

Mnoho z chemických procesů pozorovaných v zahradách zahrnuje oběh prvků. Konkrétním příkladem je dusík, který jako plyn tvoří asi 78 % vzduchu a v půdě je klíčovým živinovým prvkem pro většinu rostlin. Živé organismy přijímají atmosférický dusík prostřednictvím bakterií. Ty mají schopnost přijmout molekulární dusík a přeměnit ho na amoniak. Tento tvar může být poté přijat rostlinami a použit k vytvoření organických molekul. Když rostlina bude snědena zvířetem, tento prvek vstoupí do jeho těla. Dusík obsažený v rostlině zůstane v těle zvířete, které poté zemře a v důsledku dalších chemických reakcí je přeměněn na amoniak a molekulární dusík, který se poté vrátí do atmosféry.
Hnojiva a ochranné prostředky pro rostliny Klimatické a chemické procesy probíhající v zahradě znamenají, že se půda se časem stane chudší na živiny. Tento proces se nazývá vyčerpání půdy. V přírodních zahradách se živiny vrací do půdy s odumíráním a rozkladem rostlin, ale proces je narušen v půdách, kde se pěstují plodiny a pak jsou sklízeny. Čím hůře je půda zásobena živinami, tím těžší je pro rostliny přežít. Hnojiva se používají k doplnění nedostatku prvků v půdě. Je důležité si uvědomit, že metoda hnojení a volba vhodného hnojiva není snadná a závisí zcela na stavu půdy a potřebách rostlin výživných látek.
Dnes se používají dva typy zemědělských hnojiv:
Přírodní (organická) - jedná se především o hnojiva rostlinného a živočišného původu. Nejčastěji používaným je kompost. Vytváří se z pozůstatků rostlin a takových věcí jako posekaná tráva nebo listí. Vytváří se jako výsledek jejich bakteriálního rozkladu. Kompost je bohatý především na dusík, ale také na oxid fosforečný a oxid draselný. Kvalita hnojiva je hodnocena na základě obsahu výše uvedených prvků. Dalšími přírodními hnojivy jsou hnoj odvozený z exkrementů hospodářských zvířat a biohumus získaný z kalifornských žížal. Mějte však na paměti, že přírodní hnojiva nebudou vždy obsahovat všechny potřebné chemické prvky.
Umělá (minerální) - tato hnojiva mají vysokou účinnost a rychlejší účinek ve srovnání s přírodními hnojivy. Umělá hnojiva obsahují hlavní složky, jako jsou dusík, fosfor a draslík, vedlejší složky, jako jsou vápník, hořčík, sodík a síra, a stopové prvky, včetně boru, kobaltu, mědi a železa. Umělá hnojiva jsou klasifikována jako jednoduchá (s deklarovaným množstvím hlavní složky - dusíkového, fosforového nebo draselného hnojiva) a složená (obsahující alespoň dvě živiny, získané během chemické reakce). Nejčastěji používanými umělými hnojivy jsou trojnásobný superfosfát, síran amonný, síran hořečnatýa polyfosfát.

Hnojiva objednáte ZDE

*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
pro-fachmayer2.png
Vážení zákazníci,

máme pro vás skvělé zprávy! Našemu e-shopu se podařilo rozšířit sortiment o nové a praktické produkty, které vám pomohou při péči o zahradu a domácí úpravy. Chceme vám představit naše nejnovější přírůstky - svinovací metr, sekera, laserový dálkoměr, štípací sekera, sada šroubováků, vodováha, zavlažovací pistole, rotační zavlažovače, rychlospojky a adaptéry na hadici.

Svinovací metr je praktickým nástrojem pro měření délek, který se hodí nejen pro zahradní projekty, ale i pro běžné domácí práce. Jeho kompaktní design umožňuje snadné skladování a přenášení.

Sekera je nenahraditelným nástrojem při štípání dřeva třeba pro ohniště na grilování. S naší kvalitní sekerou zvládnete naštípat dřevo s lehkostí a bezpečně.

Laserový dálkoměr je ideální pro přesné měření vzdáleností při plánování zahradních úprav nebo stavbě. Jeho jednoduché ovládání a přesnost vám ušetří čas a zamezí nepřesnostem.

Štípací sekera je neocenitelným pomocníkem při štípání dřeva na topení nebo stavbě ohniště. Je vybavena speciálním mechanismem, který zvyšuje sílu při štípání a zajišťuje pohodlnou manipulaci.

Sada šroubováků je výbornou volbou pro všechny, kteří se rádi pustí do drobných oprav doma nebo na zahradě. Sada obsahuje širokou škálu šroubováků různých velikostí a typů, takže budete připraveni na všechny situace.


Zavlažovací pistole, rotační zavlažovače, rychlospojky a adaptéry na hadici jsou nezbytným vybavením pro správnou péči o trávníky a zahradní rostliny. S našimi produkty si můžete snadno a efektivně nastavit proud vody, aby vaše rostliny dostaly dostatečnou závlahu.

Věříme, že nový sortiment našeho e-shopu vás nadchne a usnadní vám práci na zahradě a v domácnosti. Využijte těchto praktických nástrojů a příslušenství a užijte si radost ze zahradničení.

Nabízené produkty jsou vysoce kvalitní a spolehlivé, a zároveň budou dlouho sloužitu. Při výběru sortimentu jsme kladli důraz na vysokou kvalitu, snadné používání a cenovou dostupnost.

Pokud máte jakékoli dotazy ohledně našeho nového sortimentu, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu, abychom vám pomohli vybrat ten správný nástroj pro vaše potřeby.

Celý sortiment značky PRO FACHMAYER naleznete ZDE
Péče o zahradu je uměním, které vyžaduje správnou rovnováhu mezi vodou, sluncem a živinami. Aby vaše rostliny prosperovaly a kvetly plnou parou, je důležité zajistit jim vhodné živiny. V tomto článku se podíváme chemickou látku, která poskytne významnou pomoc - síran hořečnatý neboli hořká sůl.

Síran hořečnatý:

Síran hořečnatý je hnojivo, které je známé svou schopností zlepšit zdraví rostlin a zvýšit jejich plodivost. Obsahuje dva důležité prvky - hořčík a síru, které jsou nezbytné pro správný růst a vývoj rostlin.

Hořčík je klíčovým prvkem pro tvorbu chlorofylu, který je zodpovědný za fotosyntézu. Díky síranu hořečnatému se rostliny dokážou efektivněji využívat sluneční energii a přeměňovat ji na potřebné živiny. Hořčík také podporuje tvorbu bílkovin, enzymů a sacharidů, které jsou nezbytné pro správný růst a výživu rostlin.

Síra je dalším důležitým prvkem obsaženým v síranu hořečnatém. Pomáhá zlepšovat strukturu půdy, zvýšit její odvodňovací schopnost a zabraňuje ztrátě živin. Síra je také nezbytná pro tvorbu a výživu rostlinných tkání, včetně kořenů, listů a květů.

Jedním z hlavních přínosů hořké soli je její schopnost odstraňovat nadbytek solí a toxinů z půdy, které mohou být způsobeny nadměrným používáním hnojiv nebo tvrdou vodou. To pomáhá zlepšit strukturu půdy a umožňuje rostlinám efektivněji přijímat živiny.

Hořká sůl také podporuje tvorbu chlorofylu, zlepšuje asimilaci dusíku a fosforu a zvyšuje odolnost rostlin proti stresovým podmínkám, jako je sucho nebo nízké teploty.

Jak používat síran hořečnatý a hořkou sůl:

Hořkou sůl lze používat buď při zavlažování nebo jako postřik na listy. Vždy se ujistěte, že hnojivo je rozpuštěno v dostatečném množství vody a aplikujte ho rovnoměrně na celou plochu.

Je důležité pamatovat, že přílišné používání síranu hořečnatého může způsobit přehnojení a nepříznivé účinky na rostliny. Dodržujte doporučená dávkování a pravidelně sledujte stav rostlin.

Závěr:

Síran hořečnatý poskytuje důležité živiny pro růst a vývoj rostlin, zlepšuje strukturu půdy a zvyšuje její odvodňovací schopnost.

Pamatujte si, že každá zahrada je jedinečná, a proto je důležité přizpůsobit hnojení a péči o rostliny jejím individuálním potřebám.

Přejeme vám úspěšné a zdravé rostliny a krásnou zahradu!

Síran hořečnatý (hořkou sůl) objednáte ZDE


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.

Péče o trávník

21. 2. 2023
Správná péče o trávník zahrnuje několik důležitých kroků:

Zalévání: Trávník potřebuje pravidelnou zálivku, zejména v horkých letních měsících. Zalévejte trávník vždy ráno nebo večer, aby se snížilo vypařování vody. Nezapomeňte sledovat počasí a upravte zálivku podle potřeby.

Hnojení: Hnojení je důležité pro zdravý a hustý trávník. Hnojivo by mělo být aplikováno dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Použijte hnojivo s vhodným poměrem živin pro váš typ trávníku.

Sekání: Pravidelné sečení je důležité pro udržení trávníku v dobré kondici. Sekněte trávník vždy, když je příliš vysoký, ale nevíce než třetinu délky trávy najednou. Sekněte trávník také ve správnou dobu - pokud je trávník příliš mokrý nebo suchý, může být sečení škodlivé.

Odplevelení: Trávník potřebuje pravidelné odplevelení, aby mohl růst zdravě a silně. Lze použít herbicidy nebo plevel odstranit ručně pomocí speciálních nástrojů.

Provzdušenění/vertikulace: Provzdušňování trávníku je proces, při kterém se do trávníku vytvoří díry, aby se zlepšilo pronikání vody, živin a kyslíku do kořenů. Vertikulace je obvykle doporučována jednou ročně.

Ochrana před škůdci: Někteří škůdci, jako jsou například mravenci, mohou poškodit trávník. Použijte vhodné postřiky, abyste zabránili škůdcům.

Pokud dodržujete tyto základní kroky, budete mít krásný a zdravý trávník po celý rok.
Použití síranu železnatého na mech v trávníku
Síran železnatý je účinný prostředek proti mechu v trávníku. Používá se obvykle v tekuté formě a aplikuje se pomocí postřikovače. Síran železnatý funguje tak, že způsobuje, že mech hnědne a postupně odumírá.

Je důležité si uvědomit, že síran železnatý může mít některé nežádoucí účinky. Pokud se používá příliš často nebo v příliš vysoké dávce, může způsobit poškození kořenů trávy a způsobit hnědé skvrny na trávníku.

Je také důležité mít na paměti, že síran železnatý není řešením pro příčinu mechu v trávníku. Mechy obvykle rostou v místech, kde je stín, vlhkost a kde tráva nemůže dobře růst. Proto je nezbytné zlepšit podmínky pro růst trávy, jako je odstranění stínu, zlepšení drenáže a pravidelná péče o trávník, aby se zabránilo růstu mechu.

Před použitím síranu železnatého se ujistěte, že je to správné řešení pro vaši konkrétní situaci a že následujete návod k použití. Mějte také na paměti, že nejlepší způsob, jak se vypořádat s mechem v trávníku, je prevence. Pravidelná a správná péče o trávník může pomoci zabránit růstu mechu a udržet váš trávník zdravý a krásný.

Síran železnatý objednáte ZDE

*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
Mít bazén na zahradě je stále trochu považováno za známku luxusu. Bez ohledu na tvar a velikost bazénu musíme chtě nechtě investovat do bazénové technologie a bazénové chemie. Je to otázka čistoty a bezpečnosti koupání v bazénu. Zahradní bazén je vhodný ke koupání teprve tehdy, když je voda čistá, průhledná a dobře vyhřívaná. Bez této péče by se brzo stal z bazénu rybník. Také je velmi důležité pečovat o správné pH vody v bazéně a udržovat pH mezi hodnotami 6,8-7,4.
Ač se to zdá nemožné, na trhu existuje i bazénová chemie, která neobsahuje chlór, alkohol, aldehydy ani fenoly.

Výhody bezchlórové bazénové chemie:


  • není cítit zápach z chemikálií
  • nenaruší stavbu a technologiii bazénu
  • neničí plavky
  • vaše pokožka nebude trpět

  • Bazénová chemie GUAa POOL je vhodná pro všechny bazény a účinně ochraňuje vodu před viry, plísněmi, bakteriemi a dalšími mikroorganismy. Na rozdíl od běžných chlórových chemikálií má tato chemie vysoké algicidní účinky (omezuje růst a šíření řas).

    Vyzkoušejte tuto ekologičtější a šetrnější variantu i vy a jistě nebudete litovat!

    Bazénovou chemii bez chlóru jednoduše objednáte na e-shopu distripark.cz


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Jak zabránit srnám v okusování vaší zahrady?
    Máme pro vás skvělého pomocníka!

    Jak je známo, tak srny při hledání potravy vyhledávají zejména čichem. Náš pomocník je ale snadno odežene a srny se vaší zahradě vyhnou velkým obloukem. Jak je to možné? Protože silný zápach, které srny nemají rády, je dokáže velmi snadno odradit.

    Pachový ohradník Antifer má hned několik výhod oproti jiným způsobům ochrany. Na rozdíl od pletiva nemusíte nic instalovat a ani investovat velké peníze, čas a úsilí. Tento pachový ohradník srnkám ani jiné zvěři nijak neublíží a vaše zahrada zase bude krásně růst.

    ANTIFER je pachový ohradník, který dokáže ochránit pole, silnice a železnice před vstupem lesní zvěře a tím zamezí srážce s vozidlem. V České republice dojde ke srážce se zvěří v průměru 8500krát za rok. Jedním z důvodu je, že divoká zvěř přichází o své migrační trasy a musí mnohdy často překonávat nebezpečné silnice a dálnice.

    Pachový ohradník se vyrábí ve formě roztoku ve třech variantách, které se liší poměrem mastných kyselin. Zároveň se velmi snadno aplikují na velkých plochách okolo polí a silnic a nevzniká po nich žádný vedlejší odpad.

    Pachový ohradník nejen na srny, ale i další lesní zvěř koupíte na našem e-shopu distripark.cz ZDE.



    Nedostatek vápníku může být pro košťálovou zeleninu velmi škodlivý. Dokonce i malý deficit může vést k odumírání okrajů listů, v angličtině známý též pod pojmem tipburn. Tento jev se projevuje hlavně hnědnutím okrajů u listů, což způsobuje odumíraní listů. Netřeba dodávat, že už i malá estetická na listech rostliny může snížit jeho potenciální prodejní hodnotu.

    Jedním ze způsobů, jak zabránit vzniku tohoto onemocnění, je zásoba vápníku v rostlinách postřikem z roztoku
    chloridu vápenatého. Ideální postřik má koncentraci 0,7 % (pro mladé rostliny) a 1 % (pro zralé a rostoucí rostliny). Na 1 hektar vystačí dávka roztoku okolo 500 - 1 000 litrů. Postřik se nejlépe provádí po 4-6 týdnech od výsadby. Dávka by měla být opakována každé 2-3 týdny a asi 7-14 dní před sklizní by se mělo přestat.

    Chlorid vápenatý v různém balení naleznete na e-shopu distripark.cz ZDE.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Krásně zelená zahrada s perfektně střiženým trávníkem připomínající rozvinutý koberec, to je sen každého zahradníka! Bohužel je tento sen častokrát nedosažitelný. V našich půdních a klimatických podmínkách bojujeme s mnoha problémy a tím nejčastějším je tvorba mechu v trávníku. Mech je vysoce adaptabilní, odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, a také je schopný zahájit vegetační období velmi brzy, čím může zamezit růstu ostatních rostlin.

    Výhodou je, že nemají dostatečný kořenový systém. Mechy mohou absorbovat vodu a živiny přímo ze vzduchu. V případě nevhodných podmínek mohou mechy omezit růst na nezbytné minimu a během několika okamžiků se vrátí k životu i po měsících sucha. Mech je velmi odolný, rychle se rozrůstá a šíří větrem a je proto velmi obtížně odstranitelný.

    Síran železnatý v boji proti mechů na trávníku

    Pokud jde o válku, je nutné dobře poznat svého soupeře a využít jeho slabosti proti němu. Achillova pata mechů je jejich láska pro vlhkost. Již pár dní po použití
    síranu železnatého mech v trávě začíná černat. Pokud začne černat i tráva, tak se nemusíte ničeho obávat. Je to přirozený proces absorpce přípravku. Tráva se znovu zazelená během několika dnů. Mech je poté připraven k odstranění mechanickými metodami. Odumřelý mech by měl být trvale odstraněn ze zahrady a také není vhodný je kompostovat. Síran železnatý může být škodlivý pro zvířata, takže po jeho aplikaci bychom trávník měli chránit asi týden a v případě pastviny po dobu 4 týdnů.

    Jak používat síran železnatý?

    Síran železnatý
    se používá brzy na jaře, ale může být použit i v průběhu vegetačního období od dubna do června. Pracuje při teplotách již od 0°C. Přípravek bude nejúčinnější, když ho aplikujeme před jarním hnojením hned po prvním sekání trávníku. Pokud použijete síran železnatý v průběhu sezóny, tak by vždy aplikaci mělo předcházet kosení a po několika dnech je vhodné trávu posypat hnojivem, které je vhodné pro dané vegetační období.
    Než začneme používat síran železnatý, musíme se chránit před nežádoucími účinky.
    Síran železnatý je při požití škodlivý, tak během aplikace nepijeme ani nejíme. Také dráždí oči a pokožku, proto používáme ochranné rukavice, pracovní oděv a ochranné brýle.

    Jaké dávky síranu železnatého na trávník?

    Produkt je dostupný ve formě prášku. Lze ho použít ve formě rozsypání na povrch trávníku v množství od 2 do 4 kg na 100 m2. Velmi efektivní je také aplikace postřikem 3-5% vodným roztokem. Účinnost takového roztoku je 1 l na 5 m2. Standardně si vystačíte s 3% roztokem. Koncentrovanější roztoky se používají zvláště při extrémně velkém výskytu mechu a při velmi odolném mechu.

    Produkt může být podáván také ve vodném roztoku i během zavlažování. Doporučuje se použít konev nebo zahradní postřikovač. Tato forma aplikace vyžaduje 0,5 - 2% koncentrace vodného roztoku
    síranu železnatého. Bohužel tato forma se používá méně z důvodu obtížnější aplikace. Může být použita pouze pro malé květinové záhony nebo jen při lokálním výskytu mechu na malé ploše. Zalévání konví na několik desítek metrů čtverečních, kdy na každý metr čtvereční potřebujeme kolem jednoho litru roztoku, by byl těžký úkol pro zahradníka.

    Jak připravit roztoku síranu železnatého pro stříkání nebo podlévání trávníku?

    Potřebujeme 3-5% roztok pro postřikovač. Na každých 5 m2 potřebujeme 1 litr roztoku, takže pokud máte trávník o rozloze asi 50 m2, potřebujeme 10 litrů roztoku. K přípravě 1 litru vodného roztoku, pokud zvolíme 3% koncentraci, potřebujeme 30 g síranu železnatého pro každý litr vody. Můžeme použít vodu z vodovodu. Pokud zvolíme vyšší koncentraci, budeme potřebovat 40 g síranu železnatého pro 4% roztok, nebo 50 g síranu železnatého pro 5% roztok na 1 litr vody.

    Pro zalévání pomocí konve nebo postřikovačů používáme roztoky od 0,5 % do 2 % s kapacitou asi 1 litr na 1m2. Takže pokud máte malý trávník před domem o rozměrech 3 x 4 m, jeho plocha je 12 m2. Vše co potřebujeme je 12 litrová nádoba nebo konev na zalévání s rozpuštěným síranem železnatým. Abychom získali 0,5% roztok, potřebujeme na 1 litr vody 5 g síranu. Pokud chceme zalévat trávník o rozloze 12 m2 s 12 litry 2% vodného roztoku, budeme potřebovat 12 l vody a 240 g síranu železnatého (20 g x 12 litrů vody). Odměřenou substanci dodáme do vody a rozpouštíme za neustálého míchání.
    Síran železnatý se dobře rozpouští ve vodě a neměli byste mít problémy s jeho rozpuštěním.

    Síran železnatý a dlažební kostky nebo betonová dlažba

    Bohužel síran železnatý silně znečišťuje všechny betonové povrchy a další porézní a absorpční povrchy z přírodních či umělých kamenů. Po aplikaci lze pozorovat charakteristický rezavý odstín a jeho odstranění je obtížné, pokud kámen či beton nebyl předtím hydrofobizován.


    Síran železnatý neboli zelenou skalici nabízíme v baleních 5 kg nebo 25 kg na e-shopu distripark.cz ZDE.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Čím jednoduše a snadno zaplnit spáry mezi dlažebními kostkami? Při vyplňování spár se většinou používá křemičitý písek, kamenivo nebo cementová malta. Bohužel žádná z těchto metod neposkytne dostatečnou stabilitu, odolnost ani očekávaný estetický efekt. Spojovací materiál pronikne do struktury spojů, ale značnou část po čase smyje déšť a zbylý písek ulpí na botách!

    Jaký je dlouhodobý účinek? Stačí jen připomenout, že při minimálním množství běžné spárové hmoty nastane období, kdy ze spár začnou prorůstat rostliny, plevel a mech. Pokud vyplníme spáry cementovou maltou, riskujeme znečištění povrchu dlažby a toto znečištění se velmi obtížně čistí. Získaná spárovací hmota vytvoří tuhý povrch se sklonem k praskání, a na rozdíl od eko spárovací hmoty TopMeister, není vodopropustná.

    Chcete mít před domem krásnou a udržovanou dlažbu? Zapomeňte na běžné a neefektivní řešení a vyberte si
    eko spárovací hmotu TopMeister. Jedná s o velmi snadno použitelný výrobek, který účinně vyplní mezery mezi dlažbou. Použití je velmi snadné, stačí jen prášek vsypat do spár a přebytek směsi zamést smetákem. Plně odolná spárovací hmota se skládá z křemičitých písků v kombinaci s pryskyřicí, což zaručuje dlouhodobou životnost spárovací hmoty. Velkou výhodou je to, že spárovací hmotu voda nevymyje.

    Ekologická spárovací hmota chrání chodník před růstem mechu a plevele. Velkou výhodou je velmi jednoduchá aplikace, a na tuto spárovací hmotu nemusíte volat stavaře. Eko spárovací hmota je připravena ihned k použití!

    POZOR! Pokud aplikujete na dlažbu, která již byla jednou vyspárovaná, je tedy nutné nejprve odstranit tyto staré spárovací hmoty do hloubky nejméně 30 mm.

    Eko spárovací hmotu TopMeister v různém barevných provedení (šedá, přírodní a bazalt) a v balení 25 kg koupíte na e-shopu distripark.cz ZDE.

    Jak efektivně vydezinfikovat skleník?

    Oxid siřičitý je užitečný prvek v dezinfekci skleníků nebo foliovníků. Tento postup by měl být proveden okamžitě po skončení vegetačního období rostlin, ale ještě před likvidací samotné plodiny. Skleník by se měl sířit alespoň jednou za 12 měsíců.

    Síření skleníků - krok za krokem

    1. Míchání síry. Začněte tím, že smícháte síru se sloučeninou draslíku, například s dusičnanem sodným nebo manganistanem.
    2. Poté umístěte
    síru do kovové misky a postupně je rozložte na různá místa uvnitř skleníku.
    3. Síření. Takto umístěné misky se postupně zapalují a začíná se se směsi, která je nejdále od vstupu do skleníku.


    Jak zvolit množství síry při dezinfekci skleníku?

    Ideální poměr je 15 g/m3.

    Pro větší skleník nebo plochu lze použít následující poměr:
    - 2 kg
    síru
    - 0,4 kg manganistanu draselného / 100 g dusičnanu draselného

    Je třeba si uvědomit, že v procesu plynování nestačí samotná síra - pro urychlení jeho spalování jsou nezbytné tyto přísady.


    Jaké jsou nejlepší podmínky pro síření?

    Teplota musí být nad 10 stupňů Celsia (ideálně kolem 20 stupňů). Kromě toho se ujistěte, že jsou dveře, okna a ventilátory pevně zavřené a utěsněné, aby se zabránilo úniku oxidu siřičitého do jiných místností. Plyn je velmi škodlivý, jelikož jeho páry jsou extrémně jedovaté pro lidi i rostliny.

    Proč používat síru?
    Hlavní výhodou tohoto procesu je jednoduchá aplikace. Abyste toho dosáhli, stačí vybrat několik přísad (pozor - musí být nehořlavé), polít je denaturovaným alkoholem a zapálit. Síra vám umožňuje účinně odstranit škůdce.


    Granulovanou síru nabízíme v baleních po 5 kg nebo 25 kg ZDE.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Pokud jde o kyselost půdy, kanadská borůvka patří mezi ty náročnější rostliny, které milují nízké pH - ideální pH je 3,5-4,0. Této hodnoty je na velkém poli velmi obtížné dosáhnout, proto se o kyselou půdu potřebujeme postarat sami.

    Síra jako zachránce

    V procesu acidifikace půdy je síra neocenitelným pomocníkem. Stačí si pamatovat následující údaje:

    Pro písčité půdy - od 5 do 12 kg síry (pH 4,2 - 6,0, kyselost 3,5)
    Pro těžké půdy - od 15 do 35 kg síry (pH 4,2 - 6,0, kyselost 3,5)

    U půd s vyšší úrovní kyselosti se množství síry úměrně snižuje.


    Kdy použít síru?

    Aby se půda účinně okyselila, měl by se tento proces provádět nejméně 12 měsíců před plánovaným zahájením pěstování nebo 3-4 měsíců před (pokud se podává nízká dávka síry). Je však třeba si uvědomit, že se okyselení provádí, když je teplo a tento postup se znovu opakuje na jaře následujícího roku. Granulovaná síra je pro okyselení půdy ideální, jelikož ji vítr neodfoukne z pole a rychle se zbavíte vápníku z půdy.

    Granulovanou síru si můžete koupit v 5 kg kbelíku nebo 25 kg pytlích ZDE.



    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Plísňové choroby v každém sadu jsou vážným problémem bez ohledu na to, zda jste majiteli velkého sadu nebo máte jen pár stromů na zahradě. Boj s černými skvrnami na listech, jabloňovým padlím, strupovitostí jabloní či moniliózou plodů se může zdát nekonečný a problematický.

    Problém odolnosti na postřik u patogenních rostlin
    Jednou z nejzávažnějších výzev je rozsáhlé používání preventivního postřiku fungicidy v sadech. Takové ošetření způsobuje rychlou imunizaci rostlin. Navíc houby během reprodukce produkují spory, které, přenášené větrem, mohou migrovat na značné vzdálenosti. Přenést se o několik kilometrů pro ně není žádný problém. Vznik nemoci způsobené rezistentním patogenem v sadě bude tedy jen otázkou času a může být i výsledkem činnosti z předchozí sezóny jednoho ze sousedů a dokonce i toho, který je velmi vzdálený.

    Jak používat jedlou sodu k boji proti plísňovým infekcím ovocných stromů?
    Základní zbraní každého západoevropského pěstitele ovoce, který pěstuje ovoce ekologicky v boji proti houbovým patogenům je jedlá soda, neboli hydrogenuhličitan sodný. Postřik by měl být připravený rozpuštěním 3,5 až 10 kg sody v 1000 l vody. Takto připravený roztok má kapacitu mezi 500 až 1 000 litry na 1 ha sady se standardním osazením stromů.

    Postřik lze použít bez ohledu na teplotu. Postřik je povolen ve fázi BBCH 10 až 85. Ošetření by mělo být několikrát opakováno s nejméně 10 dny rozestupu mezi jednotlivými postřiky, ale ne více než 8krát. Překročení koncentrace 1 - 2% účinné látky v postřiku může být fytotoxické.

    Pro lepší přilnavost roztoku je možné na každých 100 litrů přidat 1 kg tuhého mýdla (např. marseillské mýdlo)


    Výhody použití jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného) jako fungicidu
    Hlavní výhodou postřiku hydrogenuhličitanem sodným je ochranná lhůta, která žádná není. Účinná látka se v tomto případě nedostává do ovoce a nezanechává stopy. Pro konečného spotřebitele je poté konzumace ovoce zcela bezpečná. Čím se sklizeň blíží, tím pěstitelé v západní Evropě šahají právě po tomto typu postřiku proti houbovým chorobám.

    Další výhodou postřiku jedlou sodou je nedostatek patogenů, které vykazují odolnost vůči této látce. Použití jedlé sody při preventivním postřiku nepředstavuje riziko získání rezistence na postřik v sadech.

    Další nepochybnou výhodou použití jedlé sody je její relativně nízká cena a rozšířená dostupnost.


    Použití jedlé sody při pěstování ovoce a předpisy Evropské unie
    Dánská agentura na ochranu životního prostředí uznala jedlou sodu, tj. hydrogenuhličitan sodný v potravinářské kvalitě (prováděcí nařízení Komise EU 2015/2069 ze dne 17. listopadu 2015) za schválenou základní látku, což umožňuje, že jedlá soda může bojovat v potravinách proti:

    Plísní (Sphaerotheca spp, Oidium spp) na ovoci i na okrasných rostlinách
    Révovému padlí (Uncinula necator) na Vitis vinifera (na viné révě);
    Strupovitosti jabloně (Venturia inaequalis ) na Malus sylvestris (jabloni lesní);
    Lunatce křižaté (Lunularia cruciata)
    Shrnutí
    Schválení hydrogenuhličitanu sodného - jedlé sody v potravinářské kvalitě Evropskou komisí jako účinné látky v boji proti plísňovým patogenům v ovocných sadech umožňuje použití na stromech, tak aby se zabránilo např. strupovitosti na ovoci.

    Jedlou sodu E500 ii nabízíme v baleních 5 kg a 25 kg na e-shopu distripark.cz ZDE.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Nejednou jste jistě přemýšleli, jak to, že soused má krásně modré nebo fialové hortenzie a ty vaše vykvetly do růžova? Nebo možná, že jste koupili hortenzii s krásnými modrými květy, ale vyrostl vám velký růžový keř? Jak je tedy možné, že změnil barvu?

    Není čeho se obávat, protože to není chyba špatné péče. Jedním z faktorů zodpovědných za barvu hortenzie jsou sloučeniny obsažené v okvětních lístcích květin, "chameleony", které mění barvu v závislosti na pH okolního prostředí. Jsou to antokyany. Sice to může znít hrozně, ale jsou zcela neškodné a přirozeně se nachází v rostlinách, zejména v ovoci, zelenině a květinách. Používá se také jako potravinářské barvivo.


    Proč je moje hortenzie růžová?

    Zatímco růžové hortenzie se často nacházejí v zahradách, modrá je méně obvyklá. Důvodem je, že jí musíte trochu pomoci, abyste dosáhli modrých květů a tato pomoc by měla být pravidelná. Chcete-li získat růžové nebo červené barvy, jen potřeba zasadit hortenzie na místo, kde je alkalická půda. S pravidelným zavlažováním a hnojením bude ukazovat svou růžovou krásu.

    Jak tedy dosáhnout modré barvy u hortenzie?

    Získání modré barvy souvisí s okyselením půdy, na které hortenzie roste. Existuje několik způsobů, jak dosáhnout okyselení půdy. Můžete například mísit půdu s kyselou rašelinou v místě, kde chcete zasadit keř, nebo vodu zalévat speciálními okyselujícími hnojivy. Při pH 5,5 mohou být účinky naší práce již viditelné. Čím nižší je hodnota pH, tím intenzivnější je barva. Nesmíte však zapomenout, abyste to nepřeháněli a nepřekročili pH 4,5. Pokud jde o půdu, je také důležité, aby byla propustná a úrodná.

    Síran hlinitý, když pH nestačí...

    Nicméně, i když se nám podařilo dosáhnout v půdě nízkého pH, které je vhodné pro modré květy, může se stát, že hortenzie nezmění barvu, pokud jeden komponent, hliník, který je velmi důležitý v tomto procesu, chybí. Anthokyaniny obsažené v květinách mají modrou barvu v kyselých podmínkách za předpokladu, že mají přístup k hliníku. Anthokyaniny se váží na hliník a vytvořená sloučenina má barvu v rozmezí od světle modré po purpurovou. Hliník je nejlépe zaváděn do půdy ve formě síranu na podzim, od 15 do 50 g na rostlinu, v závislosti na jeho velikosti. Pak od jara začíná pravidelné zavlažování roztokem síranu hlinitého, asi jednou za 1-2 týdny, v dávce asi 10 g na 2 l měkké vody pro jednu bujnou rostlinu. Ošetření se provádí i přes pravidelné zavlažování. Hydrangea je květina, která potřebuje velké množství vody, aby krásně kvetla, a proto nezanedbávejte tuto potřebu.

    Není voda jako voda. Jakým způsobem zalévat hortenzii?

    Chceme-li zachovat modrou barvu, musíme také věnovat pozornost vodě, kterou květiny zaléváme. Voda bohatá na vápník vyplavuje barvu z okvětních lístků, protože hliník namísto vazby na antokyany, které dávají modrý odstín, bude spojen s vápníkem v půdě a do okvětních lístků se ani nedostane. To také odkyselí půdu. Nejlepší je tedy dešťová voda, která neobsahuje vápník.

    Opravdu se hortenzie zbarví do modra?

    Hydrangea Macrophylla je nejoblíbenější hortenzie na zahradě a tato variace se nejsnadněji zabarvuje. Jiné, možná méně populární, ale také modře zbarvené jsou: Bodensee, Enziandom, Nikko Blue, Otaksa, Queen Elizabeth. Existují druhy, které navzdory naší péči nikdy nezmění barvu květů. Totéž platí pro bílé hortenzie, jejichž okvětní lístky jsou bez antokyaninů, které zodpovídají za modrou barvu.

    Síran hlinitý lze pořidít v 5kg kyblíku nebo jako 25kg pytel ZDE.



    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.>
    Může chlór přispívat ke zdravému růstu rostlin?

    Jak se ukázalo, chloridy mají řadu vlastností, které pozitivně ovlivňují vývoj rostlin. Především přítomnost chloridů v půdě výrazně zrychluje vstřebávání různých minerálů. Kromě toho se podílí na procesu fotosyntézy u rostlin a také chrání před rozvojem hub. Nedostatek chloridů se může projevit v neúplné produkci bílkovin v rostlinách.

    Příkladem cenného hnojiva, které je schopno poskytnout velké množství chloridu do půdy, je chlorid vápenatý. Při hnojení 100 kilogramů chloridu vápenatého se do půdy přivádí asi 32 kilogramů chloridu. Použití hnojiva umožní rychlé dodání této cenné látky do půdy. Stojí za to si pamatovat, že chloridy jsou ve vodě velmi rozpustné. Jedná se o vynikající nabídku pro ekologicky pěstované plodiny a zároveň je to alternativa k drahému síranu draselnému. V případě rostlin (jako je například řepa, celer, nebo zelí) a obilí (pšenice, žito), by hnojení mělo být provedeno za použití dávky 30-150 kg/ha po dobu 12 měsíců. Je důležité připomenout, že hnojení by se mělo rozdělit na dvě období - jaro a léto. Navrhované dávky jsou například 40-70 kg na jaře a v případě obilí dalších 30 kg hnojiva na podzim.

    25 kg - 1 000 kg chloridu vápenatého můžete koupit na e-shopu distripark.cz ZDE.


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    Kompostování je činnost, kterou by měl zvládnout každý zahradník, který se stará o dobrý stav rostlin na své zahradě. Tvorba kvalitního kompostu trvá poměrně dlouho, ale proces můžete urychlit pomocí vhodných přípravků.

    Co je to kompost?

    Kompost není nic jiného než mrtvá organická hmota ve formě zeminy. Použití kompostu na zahradě je zcela bezpečné a na rozdíl od umělých hnojiv, příliš hojné použití nepoškodí rostliny a není nebezpečný pro životní prostředí. Vyrábí se z veškerého domácího a zahradního odpadu přírodního původu, který neobsahuje toxické přísady. Sbíráme trávu, suché větve, listy nebo různé kuchyňské odpadky například skořápky od vajec i zeleninové a ovocné zbytky (kromě citrusových plodů).

    Je důležité, aby kusy odpadu v kompostu nebyly příliš velké. Do kompostu by tím pádem proudilo příliš mnoho vzduchu, což sníží teplotu a zpomalí se tlení shromážděného materiálu.


    Jak probíhá proces kompostování?

    Rozklad organických látek probíhá pomalu a trvá 6 až 12 měsíců. Pokud nám záleží na rychlejším zpracování materiálu, můžeme použít hotové kompostové přípravky, tzv. urychlovače kompostu. Díky nim je možné získat přírodní hnojivo již po několika týdnech. Přidáním v nich obsažených bakterií, vybraných mikroorganismů a enzymů do kompostu, urychluje fermentaci a degradaci rostlinného odpadu. Tyto produkty mají další výhodu v tom, že brání uvolnění nepříjemných pachů z kompostéru a zabraňují jeho hnilobě. Výborným přípravkem pro urychlení procesu kompostování je urychlovač kompostů BIOKOMPOST.

    Urychlovač kompostu můžete koupit na e-shopu distripark.cz ZDE.



    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
    U lesníků, myslivců, zahrádkářů i řidičů automobilů může lesní zvěř napáchat nemilé a vysoké škody. Proto českými vědci byly vyvinuty speciální pachové ohradníky Antifer, které účinkují na bázi 1-2% roztoku nízkých mastných kyselin a jejich vonných derivátů v různé kombinaci. Přípravky byly testovány přímo na zvířecích stezkách a jsou šetrné jak ke zvířatům, tak i k životnímu prostředí.

    Jelikož dlouhodobé zkušenosti ukázaly, že si zvířata na tento pach zvyknout, je proto je nutné tyto přípravky střídat. V naší nabídce najdete 6 přípravků s různým složením. Pro 100% účinek je potřeba obměňovat každých 2-4 týdnů přípravky Antifer červený, modrý a zelený. Přípravky mají různé pachy a v malých koncentracích nahrazují pachem přítomnost člověka, před kterým má zvěř respekt.

    Zabydlela se u vás kuna a ničí vám auto nebo zabíjí slepice?

    Speciálně vyvinutý přípravek v boji proti kunám je šetrný s velmi rychlým účinkem. Stačí jen když na nasákavý materiál několikrát vstřiknete přípravek a umístíte na požadované místo. Doba účinku je přibližně 4 týdny. Během aplikace rozhodně nezapomeňte použít ochranný oděv a ochranné rukavice! Přípravek není nebezpečný pro vaše domácí mazlíčky.

    V naší nabídce naleznete ještě speciálně vyvinuté pachový ohradníky na krtky, hlodavce i lesní zvěr!

    Všechny přípravky jsou 100 % z ČR mají 100% účinek a jsou ekologické!

    Pachový ohradník jednoduše koupíte na e-shopu distripark.cz ZDE.
    Hydroxid sodný NaOH, známý také jako louh sodný, je chemická látka, která se v průmyslových odvětvích široce používá. Kvůli silnému ničivému účinku je u včelařů využíván jako produkt pro čištění a dezinfekci úlů nebo včelařských zařízení. Jeho použití je jednou z metod prevence boje proti infekčnímu onemocnění u včel.

    Před použitím hydroxidu sodného je třeba dbát na důkladné vyčištění nakaženého povrchu - to se obvykle provádí odstraněním nečistot (zbytků z vosku nebo tmelu) ze stěn úlu. Poté se nanese 2-3% vodný roztok louhu sodného na dezinfikovaný povrch štětcem nebo tamponem. Roztok je potřeba připravit vždy čerstvý a mít ho co nejteplejší. Menší prvky, jako jsou rámy, těsto apod. mohou být ponořeny do roztoku. Po ukončení dezinfekce pomocí hydroxidu sodného se musí vypláchnout stěny úlu vodou. Produkt má tendenci se shlukovat na čištěných plochách, a proto je nutno zajistit důkladné vysušení. Poznámka - je to produkt se silným žíravým účinkem, proto je nutné používat rukavice a bezpečnostní brýle.

    Louh sodný - hydroxid sodný zakoupíte na e-shopu distripark.cz v sekci B2B ZDE (pouze pro firmy).


    *Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.
     Zobrazeno 1-17 z 17