Je Kokosový olej lepší než slunečnicový olej?

31. 10. 2023
( https://www.distripark.cz/www/prilohy/kokos.jpg )
Je kokosový olej lepší než slunečnicový olej?

Kokosový olej se získává z bílého jádra kokosu. Největší plantáže kokosových palem se nacházejí na Filipínách, Srí Lance, v Indonésii, Indii, Malajsii a Mexiku. Je to pevný tuk, který ve své čisté formě přichází jako bílá pasta s charakteristickou vůní. Jeho bod tání je přibližně 25°C. Olej se skládá z glyceridů kyselin uvedených v tabulce. Existují dva typy kokosového oleje: rafinovaný (Cocois Oleum raffinatum), bílé barvy, a syrový (Oleum Cocois crudum), který je žlutý.

Zvýšení podílu polynenasycených mastných kyselin v stravě a současné snížení podílu nasycených mastných kyselin přispívá k zdravému životnímu stylu a prodlužování délky života. Nadměrné množství nasycených tuků v naší stravě je důležitým faktorem rizika pro výskyt nejen kardiovaskulárních onemocnění (ateroskleróza, infarkty, mrtvice), ale také obezity. Hlavním zdrojem nasycených mastných kyselin jsou produkty živočišného původu (např. máslo, smetana, maso, vajíčka, sýry), ale také některé rostlinné tuky, jako je palmový nebo kokosový olej.

I když je kokosový olej rostlinného původu, patří do skupiny tuků, které nejsou snadno stravitelné. Proces trávení, který probíhá na povrchu tukových kapek na rozhraní mezi vodnou fází a lipidovou fází, vyžaduje působení emulgátorů. Soli žlučových kyselin přispívají ke snížení povrchového napětí mezi těmito fázemi, což umožňuje trávení tuků. Potravní lipidy se rozkládají na malé kapičky, které jsou pak absorbovány z střev do krve a lymfy. Stravitelné do mastných kyselin a glycerolu tuky vstupují do jater prostřednictvím portální žíly. Tuky podstupují hlubokou hydrolýzu pouze tehdy, pokud obsahují mastné kyseliny s až 12 uhlíky (do C12) a nenasycené mastné kyseliny v jejich struktuře. Tyto tuky jsou snadno absorbovány tělem a plně stravitelné. Nezpůsobují gastrointestinální potíže a jejich konzumace nepřispívá k rozvoji.

Základní fakta a doporučení týkající se potravních tuků:


  • Jsou zdrojem energie.
  • Jsou materiálem, ze kterého jsou vytvořeny buněčné struktury.
  • Zajišťují správné fungování srdce, mozku a očí.
  • Umožňují absorpci vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
  • Stimulují vývoj neuronů.
  • Konzumace nasycených mastných kyselin by měla být co nejmenší, pokud má strava správnou výživovou hodnotu.
  • Doporučuje se omezit příjem trans izomerů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oznámily, že nejžádoucími tuky pro naše tělo jsou nenasycené mastné kyseliny, zejména ty z rodin n-6 a n-3 (také známé jako omega-3 a omega-6 kyseliny), které by měly nahradit nasycené tuky v naší stravě. Zdroji omega-3 mastných kyselin jsou: listová zelenina, lněné oleje, řepkový olej, vlašské ořechy, kešu ořechy, tučné ryby.

Zdroji omega-6 mastných kyselin jsou: slunečnicový, sójový a kukuřičný olej. Je důležité zahrnout do své stravy různé tuky, konzumovat tuky různé kvalitativní složení. Musíte se ujistit, že žádný jediný tuk nedominuje vaší stravě, například pouze palmový nebo kokosový olej.

Tím, že tělu poskytnete správné množství zdravých tuků v adekvátních poměrech, zajišťujete správný krevní tlak a tím předcházíte žilní trombóze, ischemické nemoci a srdečním problémům. Tím dáváte svému tělu šanci na dlouhý a zdravý život!


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.