Jak odstranit mech z trávníku? Je síran železnatý recept na perfektní trávník?

20. 8. 2020
( https://www.distripark.cz/www/rsobrazky/velke/trava.jpg )
Krásně zelená zahrada s perfektně střiženým trávníkem připomínající rozvinutý koberec, to je sen každého zahradníka! Bohužel je tento sen častokrát nedosažitelný. V našich půdních a klimatických podmínkách bojujeme s mnoha problémy a tím nejčastějším je tvorba mechu v trávníku. Mech je vysoce adaptabilní, odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, a také je schopný zahájit vegetační období velmi brzy, čím může zamezit růstu ostatních rostlin.

Výhodou je, že nemají dostatečný kořenový systém. Mechy mohou absorbovat vodu a živiny přímo ze vzduchu. V případě nevhodných podmínek mohou mechy omezit růst na nezbytné minimu a během několika okamžiků se vrátí k životu i po měsících sucha. Mech je velmi odolný, rychle se rozrůstá a šíří větrem a je proto velmi obtížně odstranitelný.

Síran železnatý v boji proti mechů na trávníku

Pokud jde o válku, je nutné dobře poznat svého soupeře a využít jeho slabosti proti němu. Achillova pata mechů je jejich láska pro vlhkost. Již pár dní po použití
síranu železnatého mech v trávě začíná černat. Pokud začne černat i tráva, tak se nemusíte ničeho obávat. Je to přirozený proces absorpce přípravku. Tráva se znovu zazelená během několika dnů. Mech je poté připraven k odstranění mechanickými metodami. Odumřelý mech by měl být trvale odstraněn ze zahrady a také není vhodný je kompostovat. Síran železnatý může být škodlivý pro zvířata, takže po jeho aplikaci bychom trávník měli chránit asi týden a v případě pastviny po dobu 4 týdnů.

Jak používat síran železnatý?

Síran železnatý
se používá brzy na jaře, ale může být použit i v průběhu vegetačního období od dubna do června. Pracuje při teplotách již od 0°C. Přípravek bude nejúčinnější, když ho aplikujeme před jarním hnojením hned po prvním sekání trávníku. Pokud použijete síran železnatý v průběhu sezóny, tak by vždy aplikaci mělo předcházet kosení a po několika dnech je vhodné trávu posypat hnojivem, které je vhodné pro dané vegetační období.
Než začneme používat síran železnatý, musíme se chránit před nežádoucími účinky.
Síran železnatý je při požití škodlivý, tak během aplikace nepijeme ani nejíme. Také dráždí oči a pokožku, proto používáme ochranné rukavice, pracovní oděv a ochranné brýle.

Jaké dávky síranu železnatého na trávník?

Produkt je dostupný ve formě prášku. Lze ho použít ve formě rozsypání na povrch trávníku v množství od 2 do 4 kg na 100 m2. Velmi efektivní je také aplikace postřikem 3-5% vodným roztokem. Účinnost takového roztoku je 1 l na 5 m2. Standardně si vystačíte s 3% roztokem. Koncentrovanější roztoky se používají zvláště při extrémně velkém výskytu mechu a při velmi odolném mechu.

Produkt může být podáván také ve vodném roztoku i během zavlažování. Doporučuje se použít konev nebo zahradní postřikovač. Tato forma aplikace vyžaduje 0,5 - 2% koncentrace vodného roztoku
síranu železnatého. Bohužel tato forma se používá méně z důvodu obtížnější aplikace. Může být použita pouze pro malé květinové záhony nebo jen při lokálním výskytu mechu na malé ploše. Zalévání konví na několik desítek metrů čtverečních, kdy na každý metr čtvereční potřebujeme kolem jednoho litru roztoku, by byl těžký úkol pro zahradníka.

Jak připravit roztoku síranu železnatého pro stříkání nebo podlévání trávníku?

Potřebujeme 3-5% roztok pro postřikovač. Na každých 5 m2 potřebujeme 1 litr roztoku, takže pokud máte trávník o rozloze asi 50 m2, potřebujeme 10 litrů roztoku. K přípravě 1 litru vodného roztoku, pokud zvolíme 3% koncentraci, potřebujeme 30 g síranu železnatého pro každý litr vody. Můžeme použít vodu z vodovodu. Pokud zvolíme vyšší koncentraci, budeme potřebovat 40 g síranu železnatého pro 4% roztok, nebo 50 g síranu železnatého pro 5% roztok na 1 litr vody.

Pro zalévání pomocí konve nebo postřikovačů používáme roztoky od 0,5 % do 2 % s kapacitou asi 1 litr na 1m2. Takže pokud máte malý trávník před domem o rozměrech 3 x 4 m, jeho plocha je 12 m2. Vše co potřebujeme je 12 litrová nádoba nebo konev na zalévání s rozpuštěným síranem železnatým. Abychom získali 0,5% roztok, potřebujeme na 1 litr vody 5 g síranu. Pokud chceme zalévat trávník o rozloze 12 m2 s 12 litry 2% vodného roztoku, budeme potřebovat 12 l vody a 240 g síranu železnatého (20 g x 12 litrů vody). Odměřenou substanci dodáme do vody a rozpouštíme za neustálého míchání.
Síran železnatý se dobře rozpouští ve vodě a neměli byste mít problémy s jeho rozpuštěním.

Síran železnatý a dlažební kostky nebo betonová dlažba

Bohužel síran železnatý silně znečišťuje všechny betonové povrchy a další porézní a absorpční povrchy z přírodních či umělých kamenů. Po aplikaci lze pozorovat charakteristický rezavý odstín a jeho odstranění je obtížné, pokud kámen či beton nebyl předtím hydrofobizován.


Síran železnatý neboli zelenou skalici nabízíme v baleních 5 kg nebo 25 kg na e-shopu distripark.cz ZDE.


*Tento článek má výlučně informativní charakter. Poskytnuté doporučení, zejména u použití produktů, je jen ukázkové a nezávazně informuje o vlastnostech a možnostech používání. Proto byste před použitím produktu měli vyhledat odborníka, zda je toto specifické použití bezpečné a odůvodněné. Nezodpovídáme za použití navrhovaných řešení, a to ani ve velmi podobných situacích.